Sah - Turki tukar nama kepada Turkiye


Negara Turki telah mengalaminya dengan dikaitkan dengan seekor burung besar yang paling terkenal sebagai simbol cuti Kesyukuran Amerika Utara. Pada hari Khamis, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengiktiraf penjenamaan semula negara kepada Turkiye, disebut tur-key-yay, dalam satu langkah Menteri Luar Negeri Mevlut Cavusoglu berkata akan "meningkatkan nilai jenama negara kita." 


"Sebab utama mengapa Turki menukar namanya adalah untuk menghapuskan persatuan dengan burung itu," kata Sinan Ulgen, Pengerusi badan pemikir EDAM yang berpangkalan di Istanbul. "Tetapi juga, istilah ini digunakan dalam bahasa sehari-hari untuk menandakan kegagalan."Bagi Presiden Recep Tayyip Erdogan, yang bertanding untuk pemilihan semula tahun depan, nama baharu itu menyatakan "budaya, tamadun dan nilai negara Turki dengan cara terbaik." 

Organisasi antarabangsa kini diwajibkan untuk menggunakan nama baharu itu, tetapi ia tidak akan berlaku semalaman untuk orang awam yang lebih luas, kata Ulgen kepada CNN. "Ia mungkin akan mengambil masa bertahun-tahun untuk orang awam antarabangsa yang lebih luas untuk beralih dari Turki ke Turkiye." 

Ini bukan kali pertama negara cuba menukar namanya, katanya. Percubaan serupa dilakukan pada pertengahan 1980-an di bawah Perdana Menteri Turgut Ozal tetapi ia tidak pernah mendapat tarikan sebanyak itu, katanya.

Comments

Popular posts from this blog

EKSPIDISI GUNUNG KINABALU ( Aki Nabalu)

PENUNGGU ISTANA

Mushaf paling pelik - mengait huruf Al Quran selama 31 tahun

BAHAYA ROKOK e-CIGARETTE

SATU MALAYSIA - Amp All Star 2010 (LIRIK@LYRIC)